De grootste verrassingen in de geschiedenis van het EK

Het EK is een toernooi dat de afgelopen jaren veel verrassingen kende. Zo won Zwitserland van Frankrijk in Euro 2020. En wie herinnert zich niet meer de veroveringstocht van IJsland dat zowaar Engeland in het stof deed bijten bij Euro 2016. Keren we wat verder terug in de geschiedenis dan zorgde Denemarken in 1992 voor een verrassing toen het Duitsland versloeg, in de finale nota bene. Een misschien nog meer ophefmakende finale was die van 2004 toen underdog Griekenland onverwacht Europees kampioen werd. Dit zijn de schokkendste gebeurtenissen op een EK. 

Griekenland wordt kampioen in 2004 

Occasionele verrassingen tijdens de groepswedstrijden is één ding. Maar eens de finale gespeeld wordt, vindt die doorgaans plaats tussen de grote namen. Dat maakt dat het toernooi van 2004 voor de grote verrassing in jaren zorgde toen Griekenland elke tegenstander uitschakelde, tot in de finale toe. De finale van het EK trekt ongelooflijk veel gokkers aan. Het is één van de hoogtepunten voor bookmakers die dat jaar de pijn voelden toen Griekenland en niet Portugal kampioen speelde. Vandaag zal je dan ook merken dat, als je bronnen zoals OddsShark.com controleert, bookmakers veel voorzichtiger zijn met het aanbieden van long odds op dergelijke populaire games.  

Duitsland onderuit tegen Denemarken in 1992 

Denemarken was niet eens gekwalificeerd voor Euro 92. Het werd pas twee weken voor de start van het toernooi opgesteld nadat Joegoslavië zich had teruggetrokken. Een maand later waren de Denen Europees kampioen. John Jensen en Kim Vilfort scoorden in de finale, het hoogtepunt van een onwaarschijnlijke deelname. “We konden niet falen omdat er geen verwachtingen waren”, zei Vilfort achteraf over de prestaties van zijn ploeg. Gedurende het hele toernooi werd er inderdaad niet veel verwacht van de Denen. Ze werden tweede in de groepsfase met maar één wedstrijd gewonnen. In de halve finale in Nederland kwam het tot penalty’s. Duitsland daarentegen hadden het toernooi al twee keer gewonnen.  

Zwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk uit 

De wedstrijd Zwitserland-Frankrijk op Euro 2020 zal in het geheugen gegrift staan van vele voetbalfans. Zwitserland versloeg de wereldkampioen met 5-4 na strafschoppen in de achtste finales. Het was Kylian Mbappé die de beslissende treffer miste na een spannend 3-3 gelijkspel in Boekarest. Niet alleen wonnen de Zwitsers van Frankrijk, ze stonden eerst 3-1 achter, om alsnog die achterstand om te zetten in winst. De laatste keer dat Zwitserland in de kwartfinales van een groot toernooi stond, was het WK van 1954 dat ze zelf organiseerde.  

IJsland vernedert Engeland in de achtste finales van Euro 2016 

De wedstrijd tegen IJsland zou een fluitje van een cent worden dachten de Engelsen. Wat was dat fout ingeschat. De vernedering was zo groot na het 1-2 verlies dat bondscoach Roy Hodgson enkele minuten na de wedstrijd ontslag nam. Dat IJsland voor het eerst deelnam aan een groot internationaal toernooi maakte de overwinning nog spectaculairder. 

Dit zijn maar vier van de grote verrassingen op een UEFA EURO toernooi. Elke vier jaar is er wel een wedstrijd of een land dat er tussenuit springt. Dat maakt wedden op een EURO wedstrijd des te spannender. 

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 07-02-2022 20:01 | Bijgewerkt op: 07-02-2022 | Door: Patrick de Graaf


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Het EK is een toernooi dat de afgelopen jaren veel verrassingen kende. Dit zijn de schokkendste gebeurtenissen op een EK.


Over de auteur van 'De grootste verrassingen in de geschiedenis van het EK'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.